Am participat anul acesta la primul eveniment cunoscut sub numele de "Secret Santa", o sărbatoare prin care persoanele componente ale unui grup îşi fac o serie de cadouri reciproce. Trebuie să recunosc că genul acesta de sărbătoare, faţă de evenimentele de genul "Halloween" sau "Valentine's Day", este un import reuşit într-un grup destul de numeros. Susţin această idee pe baza observaţiilor pe care le-am făcut personal în ultimele zile în ceea ce priveşte extragerea numelui căruia să îi ofer un cadou, obţinerea de informaţii despre gusturile persoanei respective şi oferirea cadoului propriu-zis.
Într-un grup colectiv, cum este cel de la şcoală sau muncă, de pildă, dezvoltarea acestui fenomen în ţara noastră a luat amploare în ultimii ani, fără să creeze o mare vâlvă aşa cum au făcut-o importurile pe care le-am amintit mai sus. Am ales să scriu despre importanţa apariţiei acestei sărbatori neobişnuite pentru că impactul social pe care îl are este semnificativ, din punctul meu de vedere. Dacă poveste clasică de până acum, punea problema unei singure dileme : "Ce ne va aduce moşu ?!". Lucrurile se schimbă în acest caz, intervenind şi intrebarea "Cine este moşu ?".
Sărind peste chestiunile de natură economica ale evenimentului, prin care suntem scutiţi de câteva cheltuieli pentru mai multe cadouri, partea inteligentă a acestui fel de "joc" constă în formarea (unde este cazul) a unei comuniuni, a unei afinităţi între persoanele compunente ale grupului. De exemplu, în cazul meu, a trebuit să fac un cadou unei persoane pe care nu o ştiam, cu care nu avusesem un dialog propriu-zis, lucru care m-a îndemnat la investigaţii în ceea ce priveşte persoana respectivă. Lucrul de la care se porneşte este acela că fiecare încearcă să intuiască ce cadou îşi doreşte şi faptul că o altă persoană încearcă să afle acest aspect despre tine, te motiveaza să faci acelaşi lucru. Legatura este creată.
Ca să nu mai vorbim că poţi să ai "norocul" să extragi pe cineva cu care nu eşti în relaţii tocmai amicale şi în acest caz lucru ăsta te face să te gândeşti mai bine la abordările viitoare, pe care poţi să le schimbi. Şi mă gândesc la funcţionalitatea acestui lucru în ceea ce priveşte şcoala primară, unde astfel de "dispute" între colegi sunt dese.
Ce am primit de Secret Santa ?
Am fost surprins de informaţiile pe care le-a avut Secret Santa despre mine şi de actualitatea dorinţelor mele, aşa că am primit o sticlă de vin cu mesajul foarte hazliu "De la Secret Santa pentru The one and only...".
În ciuda faptului că mulţi dintre colegi şi-au aflat persoanele din spatele cadoului, am decis să nu fac foarte multe investigaţii şi să îi mulţumesc persoanei respective prin bucuria descoperirii cadoului
A fost o acţiune foarte reuşită şi abia aştept anul viitor !
P.S. Dacă aţi extras numele şefului , am o idee despre ce cadou aţi putea să îi făceţi... Pentru detalii privind cumpărare, click pe imagine !
Widget is loading comments...