Solenoid de Mircea Cartarescu



Abia astept sa citesc ultima carte a lui Mircea Cartarescu. Solenoid. Inainte de a da comanda online de ea cu -30% reducere, am cautat articole relevante despre carte. Comanda puteti sa dati fie cu un click aici fie cu un click pe coperta cartii de alaturi. 

Iata ce am gasit interesant despre carte...


Am gasit un articol interesant pe www.lapunkt.ro semnat de Daniel Negrea :

"Ceea ce ni se dezvăluie în carte este rezultatul unui amalgam armonios de mai multe interdiscipline, din intimitatea fiecăreia, ca disciplină pereche, făcând parte literatura. Găsim aici noțiuni complexe de literatură-fizică, de literatură-biologie, de literatură-psihologie sau de literatură-filozofie. Fără fizica modernă, proporțiile acestei cărți ar fi fost drastic reduse. În lipsa parazitologiei, în lipsa anatomiei, a istoriei sau a matematicii, în lipsa acelei științe care se ocupă cu studiul nostalgiilor, întregul text s-ar fi contractat brusc la câteva zeci de pagini. Însă, fără doar și poate, în lipsa “transliteraturii” de tip cărtărescian, Solenoid n-ar fi existat deloc. Un fizician niciodată n-ar putea adulmeca frânturi dintr-o lume cu 4 dimensiuni spațiale în lipsa acestei forme de literatură; un parazitolog n-ar putea resimți aproape visceral lumea extraordinară a sarcopților doar prin metodele parazitologiei; după cum niciun mare scriitor n-ar putea imagina o astfel de lume în lipsa unor cunoștințe elementare de fizică și de matematică. (M. Cărtărescu nu duce lipsă de așa ceva!)"




Un titlul de lucru a fost "Anomaliile mele", despre care scriitorul spune că "se potriveşte foarte bine până pe la jumătatea cărţii, după care anomaliile se sfărâmă încetişor şi din oul acesta care se sparge eclozează altceva". Titlul iniţial nu mai era adecvat pentru tot romanul, explică scriitorul. "Şi atunci m-am gândit la un cuvânt-emblemă, aşa cum a fost Orbitor, sau aşa cum a fost Travesti. Un cuvânt care să nu se lege neapărat foarte adânc de conţinutul cărţii, dar care să-l simbolizeze, să-l arate în afară", spune Mircea Cărtărescu.  

LinkWithin

2Parale.ro secundar.ro PC M@DDdaedalusonline.roQuick24
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...